Kérdőjel

Elgondolkodtam minap azon, vajon tud-e a fényképezőgép magától fényképezni, lőni egy szelfit, teszem azt. Elvégre van rajta zöld négyzet funkció, amitől csak a gombot nem nyomja meg magától és van rajta önkioldó is. Van állvány, van tükör. Valahogy azonban mégsem állt össze a dolog.

Rá kellett jönnöm, bárhogyan küzdök, ez a kütyü bizony nem fog öntudatra ébredni, nem követeli magának a szellemi tulajdont. Hiába, a gépet mégis csak nekem kell feltenni az állványra, nekem kell elétenni a tükröt, enyém az ötlet, és az utasítást is, még ha nem is engedelmeskedik azonnal, nekem kell kiadni.

A kérdés viszont megmaradt: Ki (vagy mi) készíti a fényképet? Az ötletgazda, aki magát fotósnak nevezi, mindinkább úgy tűnik, nem teljesen jogosan? A gép, amiről ím kiderült, önmagában nem több némi bádognál és műanyagnál? A kép szereplője, aki (ami) nélkül nem készülhet el a kép, amire a saját külalakján kívül nincs ráhatása? A környezet, amit teljesen hidegen hagy ez az egész?

A helyes válaszról fogalmam sincs, a véleményem viszont, hogy nincs helyes válasz. Hogy mi van helyette, arról szól ez a kép: Kérdés, kérdőjelek.
Négy tényezőt határoztam meg, amelyekből összeáll a fényképezés, amelyek együttese hozza létre a képet: A „fotós”, a gép, a tárgy és a környezet. Ez a négyes, úgy gondolom teljes és világos, ha bele is gebedünk, ez a négy mindig benne lesz a dologban, s nem tehetünk bele rajtuk kívül állókat (ez felhívás keringőre!). A fejtörést a tényezők fényképpé turmixolása okozza: melyik mit csinál, mennyire, hogyan, és általában véve mi a szerepe?
A kép a fejtörést szemlélteti, nem a megoldást. Vegyük sorra: Ki a fotós? A gép? Hiszen senki nem áll mögötte, hogy megnyomja a gombot. Én? De akkor mit keresek a kép kellős közepén? Szelfi lenne? De akkor mit keres a kép még kellősebb közepén a gép? Máris a következő feladatnál, a szereplő meghatározásánál tartunk. Mondhatnánk, hogy ez egy szelfi egy fotósról, itt viszont a fotós lényegi tulajdonságába ékelődik egy elem, a tükör. Ez pedig nem lehet szereplő, a célja egyértelműen a tér alakítása, a látómezőn kívül álló dolgok abba belehelyezése. Tehát a tükör környezet kell, hogy legyen. De hát miért ne lehetne a környezet szereplő is egyben? Lehet ez például egy (lássuk be, gyengére sikeredett) tájkép. Na de akkor mi a környezet? A tükör? Az épület (István akna, Pécs), vagy még én is az vagyok, mint biodíszlet?
Fordítsunk egyet a dolgon inkább, nézzük meg, kinek mi lehet a szerepe! A gép tehát lehet fotós, szereplő és fényképezőgép. Én lehetek fotós, szereplő és környezet. A szereplő lehetek én, lehet a gép és a környezet, sőt, kitalálhatunk akár valami külső lilaságot is, hogy ennek a képnek a valódi szereplője (témája) ez a bizonyos kérdés, amit itt feszegetek éppen. Akkor már a kép készítői sem csupán a fentebb említettek, hiszen annak szerves része lett a kérdés, annak feltevése és megválaszolása, ugyanígy a környezet is kiterjed, a fotó lecsúszik a monitorról, papírról, bele a fejbe, ki a közösségi térbe. Itt pedig újból, egy egészen más jellegű fotó készül, új szereplőkkel, új témával, új környezetben.
Itt kezdődik a tipródás elölről egy következő szinten. Kié a kép? Ki csinálja, kinek, mi az értelme, célja, és általában véve: Miért?
Ez a kép személyes nagy kedvencem. Nyilvánvalóan nem mestermű. Aligha nevezhető szépnek, technikailag bőséggel kifogásolható, nem az a fajta alkotás, mely előtt tátott szájjal lehet ácsorogni naphosszat. Nem pop, mert nem könnyen befogadható, élvezhető, nem is fájnárt, hogy az úri népek hümmögjenek felette lövésük nem lévén velős körmondatokat fogalmazgatva. Viszont nem is célja neki ilyesmi. Általános nyelven mutat rá valami általánosra, ami nem csak minden fényképben, hanem a lét minden elemében és helyzetében jelen van, ami, úgy vélem, az emberség lényegi funkciója. Ez pedig a kérdés.

A kép tehát, ha szól valamiről, hát arról, hogy legyünk bátran tudatlanok. Kérdezzünk, próbálkozzunk és hibázzunk, akkor is, ha tudjuk, nincs jó válasz. Attól, hogy nincs igazság, kérdezni még lehet.
Mindez, természetesen, csak az én változatom, egy lehetséges a sok közül.

Leave a Comment

Your email address will not be published.