“Fájnartos” épületfotó

Referenciafotó válogatás közben rájöttem, ugyan szeretek épületeket fotózni, egy olyanom sincs, amit büszkén mutogathatnék. Ezt orvoslandó, meg hogy azért mégiscsak nézzek utána, hogyan is csinálják ezt mások, a jutubba beirva találtam egy igen érdekes dolgot. A szereplő ezt fájnártos épületfotónak nevezte. (És valóban, gugli a barátunk is okádja magából ezeket a varázsszóra) Szerintem hülyeség egy konkrét megközelítést és utómunka eljárást de facto lemásolni és azt aztán fine artnak, magas művészetnek nevezni, ettől függetlenül a dolog tetszik, elkészítettem a magam változatát.
A plágiumgyanú elkerülése végett íme az ötletgazda videó: https://www.youtube.com/watch?v=nc0SV2B00KI

Az épület a Kodály Központ, félnyolc tájékában, a filharmonikusok produkciója alatt. F22, ISO 50, 24mm, 2min. A hosszú záridő a felhőbemozdításhoz kellett, az alacsony iso és magas rekesz pedig ennek kompenzálásához. Ez volt az a beállítás, aminél az égen a felhők már szépen bemozdultak, az épület fényei viszont még nem égtek be teljesen. Az f22-t egy kicsit bánom, de nem tűnik túl vészesnek a diffrakció. ND filterrel kellett volna, de nincs.

Az épület egészét unalmasnak találtam, olyan szöget kerestem, ami nem a legszokványosabb, mégis könnyen felismerhető, ahol vonalak és formák vannak, ahonnan az épület kompozíciós… miaszöszként használható. Így a kép balról jobbra halad, távolodik és szűkül.

Használtam a kétharmadolást is.

És úgy általában véve a vonalak a látvány közepébe vezetnek (ahol nincs semmi érdekes, de annyi baj legyen).

Most pedig jöjjön a lepellerántás. Két perc gondolkodás után ezt köpte ki magából a gép:

Nem követtem lépésről lépésre a tutorialt (ez nem is volt cél eleve), az utómunkákat szívesebben csinálom Capture One-al (Lightroom, csak más a neve (és jobb)), mint Photoshoppal, hát azt használtam (a szenzorkosztalanítást leszámítva, amit kéretik diszkréten nem észrevenni, soha nem volt még ennyi).

Ezt áttettem fekete-fehérbe. Levágtam egy kicsit az aljából, hogy középre kerüljön az üveg háromszög tengelye (eredetileg az egyik felső csücsköt néztem ki a bal felső kétharmad keresztpontjának, ez utólag mégsem tetszett, a középre tett épület kellemesebb látványt nyújt), külön rétegeken külön beállítottam az eget, az előteret és az épület néhány elemét, sötétbe borítottam, ami felesleges, kiexportáltam tifben, lepucoltam a koszt, lebutítottam webkompatibilis jpg-be és voilá, megvolnánk.

Csináltam egy színes változatot is, nem rossz, de az eredeti elképzelés jobban tetszik.

Tervben van még néhány hasonló épületfotó, tehát folytatása következik!

1 thought on ““Fájnartos” épületfotó”

  1. Sok pécsi fotózza, számtalan képet látunk, ez mégsem egykaptafa. 🙂🤗 Nem túlcifrázott, kellemes hangulata van. Jó lenne odasétálni…

Leave a Comment

Your email address will not be published.